Sigortada çakışan günler ne olur?
Geçersiz sigorta statüsünde olunan dönemlerde ödenen primler geçerli sigorta statüsüne aktarılır. Geçersiz sigorta statüsünden geçerli sigorta statüsüne prim aktarma işlemi SGK tarafından resen yapılır, vatandaştan herhangi bir başvuruya gerek yoktur.
SGK’da çakışmalı hizmet ne demek?
Çeşitli sebeplerden dolayı kişiler statü 4/a (SSK) primlerini ödeyebilirler ancak statü 4/b (Bağ-Kur) primlerini ödemeyebilirler veya statü 4/b (Bağ-Kur) primlerini ödemeleri gerekirken statü 4/a (SSK) primlerini ödeyemezler. Sosyal güvenlik hukukunda bu duruma sigorta uyuşmazlığı denir.
Emeklilikte çakışan günler nasıl hesaplanır?
Yani her iki işyeri de ayda 60 gün bildirmektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir ay 30 gün olduğundan bildirilen günler toplanır ve toplam çalışma günü sayısı 30 günden fazla ise prim günü 30 gün olarak kabul edilir. Prim günlerinin hesaplanmasında 30 günden uzun günler dikkate alınmaz.
2 yerden SSK yatarsa ne olur?
İki yerde sigortalı olmanıza rağmen bir ayda 60 gün prim ödenmez. İki ayrı işverenin SGK’ya ödediği prim 30 gün olarak kabul edilir ancak çalışanın toplam prim geliri artar. Örneğin iki işyerinden biri 5.000, diğeri 6.000 prim öderse toplam prim 11.000 TL olur.
SGK çakışan günlerin parası nasıl alınır?
Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduran ancak emeklilik yaşına ulaşamayanlar, Sosyal Sigortalar Merkezine veya Bölge Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmaları halinde ödedikleri prim tutarlarının tamamını toplu olarak geri alabilirler.
Çifte sigortalılık nedir?
Birden fazla sigorta poliçesi yaptırmak, birden fazla sigorta poliçesinin sigorta maliyetlerinin toplamı sigorta değerini aşmadığı sürece izinlidir. Ancak bu yasal değildir çünkü sigorta bedeli ile sigorta değeri arasında fark varsa bu çift sigortaya neden olur.
4A ile 4A çakışırsa ne olur?
Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre bir çalışan aynı anda birden fazla sigorta türüne tabi olabilir. 4/A kapsamında sigortalı olan çalışanlar aynı zamanda 4/B veya 4/C kapsamında da sigortalı ise çalışanın 4/A sigortası hizmet çatışması nedeniyle sonlandırılabilir.
Emekli olmak istemeyen parasını geri alabilir mi?
HAYIR; Prim iadesi almak için emeklilik yaşına ulaşmış olmanız gerekir; kadınlar için 58, erkekler için 60’tır. Kadın çalışanlar 58 yaşında, erkek çalışanlar ise 60 yaşında SSI prim iadesi başvurusunda bulunabilirler. Bu nedenle 40 veya 50 yaşında prim iadesi alamazsınız.
Sigortalı bir işte çalışırken başka yerde çalışabilir mi?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
Prim günüm doldu ne yapmalıyım?
Sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan işçi, yaşına bakılmaksızın, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 45’inci maddesi ile İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi uyarınca gerekçesini açıklayarak emeklilik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılma hakkına sahiptir.
4A ve 4B aynı anda olur mu?
(4/A) sigortalılarının birden fazla işverene bağlı olarak çalışmaları halinde, çalıştıkları tüm işverenlerde sigortalı olmaları zorunludur, ancak Bağ-Kur (4/B) sigortalıları için bu uygulama uygulanmaz.
1 günlük sigorta kaç TL 2024?
2024 yılında günlük kazancın alt sınırı 666,75 TL, günlük kazancın üst sınırı ise 5.000,63 TL’dir. En düşük indirimsiz sigorta primi 6.900,86 TL, en yüksek indirimsiz prim tutarı ise 51.756,46 TL’dir.
Hizmet çakışması emekliliğe engel mi?
Genel olarak, insanların çalışma hayatları farklı statülerde geçirilebilir. Bazı durumlarda, el işçilerinin, zanaatkarların ve memurların hizmet süreleri çakışabilir. Bu şekilde, çakışan tüm süreler dikkate alınmaz, ancak emeklilik işlemlerinde ayrı ayrı ele alınır.
İşçilerin birden fazla işyerinde çalışmasının emekliliğe ve emeklilik maaşına etkisi var mıdır?
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.
Sigorta primi fazla yatarsa ne olur?
Birden fazla işte çalıştıkları için yüksek prim ödeyen sigortalılar, SSI’ya ödedikleri primlerin iadesini almaya hak kazanırlar. SSI, emeklilik yardımı ödenemeyen alınan uzun vadeli sigorta primlerinin bir kısmını iade eder. Maksimum limiti aşan toplam tutarın sigortalı kısmı çalışana ödenebilir.
4A ile 4A çakışırsa ne olur?
Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre bir çalışan aynı anda birden fazla sigorta türüne tabi olabilir. 4/A kapsamında sigortalı olan çalışanlar aynı zamanda 4/B veya 4/C kapsamında da sigortalı ise çalışanın 4/A sigortası hizmet çatışması nedeniyle sonlandırılabilir.
Sigorta bir gün geçerse ne olur?
Başka bir deyişle, poliçe yenileme tarihinden bir gün sonra motor sigortanızı yenilerseniz, %5 oranında gecikme ücreti ödersiniz. Gecikme ücreti her ay %5 artar. Örneğin, motor sigortanızı yaptırmayı bir ay geciktirirseniz, ödeyeceğiniz prim tutarı %5 artar. 2 ay geciktirirseniz, gecikme ücreti %10’a, 3 ay geciktirirseniz, gecikme ücreti %15’e çıkar.
SSK girişi var ama prim yatmamış ne yapmalıyız?
SSI primleri hiç ödenmeyen veya kısmen ödenen çalışanlar derhal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Numarası 170’i arayarak bu durumu bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Sigorta Kurumu bu bildirimden hemen sonra teftişe başlayacaktır. Teftiş görevlileri çalışanın iş yerine giderek bir soruşturma yapacaktır.
SGK iptal edilen günler geri alınabilir mi?
EĞER BELİRTİLEN GÜNLERDE GERÇEKTEN ÇALIŞTIYSANIZ…. Bunu yapmak için, öncelikle İş Mahkemesine bir başvuruda bulunmanız gerekecektir, ancak önce bir hata olduğunu ve iptal tarihlerinizin yeniden yazılmasını isteyen son bir dahili yazışma göndermelisiniz.