Doğu türkçesi nelerdir?
Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurlular yönetimi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Orta Asya’daki Müslüman Türk halkları, Çağatay Hanlığı, Kırım Hanlığı, Babürlüler ve tarihi Orta Asya devletleri tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.
Batı türkçesi kaç devreye ayrılır?
Başka bir deyişle, Batı Türkçesi yalnızca Türkçeye ilişkin dönemlere ayrılırsa, Eski Anadolu Türkçesi ve Osmanlı Türkçesi-Türkçe-Türkçe olmak üzere iki bölüme ayrılması gerekir.
Kuzeydoğu Türkçesi kaça ayrılır?
Kuzeydoğu Türkçesinin çağdaş dalları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçesi; Batı Türkçesinin modern kolları Azerbaycan Türkçesi, Türkmence, Gagauz Türkçesi ve Türkiye Türkçesidir.
Orta Türkçe kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Doğu Türkçesinin temsilcisi kimdir?
Ali Şir Neviiyi. Ali Şir Neviiyi, 9 Şubat 1441’de Herat’ta doğdu ve 3 Ocak 1501’de Herat’ta öldü. 2001 yılı doğumunun 560. ve ölümünün 500. yıldönümüdür. Devlet dili olarak kullanılmaya başlandı.
Batı Türkçesi nedir?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlıyoruz.
Türkçenin dönemleri kaça ayrılır?
Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.
Türkçenin kolları nelerdir?
Bunların en önemlileri Türk, Azerice, Türkmen, Kazak, Karakalpak, Kırgız, Özbek, Uygur, Tuvan, Yakut, Tatar, Başkurt ve Çuvaş’tır.
İlk Türkçe devri nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Kaç çeşit Türkçe var?
TürkçeDil ailesiTürk dilleri Şaz Türkçesi Oğuz dil grubu (güneybatı kolu) Batı Oğuz kolu TürkçeErken formlarEski Anadolu Türkçesi Osmanlı Türkçesi Standart formlarİstanbul TürkçesiLehçelerKıbrıs Türkçesi Karamanlı Türkçesi Irak Türkmen Türkçesi Suriye Türkmen Türkçesi Rumeli Türkçesi Ahıska Türkçesi19 satır daha
Kuzeydoğu grubu Türk lehçeleri nelerdir?
Bu sınıflandırmada Altay, Teleüt ve Kumandı lehçeleri Kırgız, Kumuk, Karaçay, Balkar, Tobol, Baraba vb. şeklinde yer almaktadır. Tek heceli ve çok heceli sözcüklerin sonundaki /γ/ sesinin tamamen kaybolduğu veya ikili ünlüye dönüştüğü Türk lehçeleriyle birlikte değerlendirilmiştir.
Türkiye’de kaç lehçe var?
Ağız; Çok eski bir dönemde ayrılan, yazılı metinlerle takip edilmeyen, önemli fonolojik ve morfolojik farklılıklar gösteren dil dalıdır (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılır. Türk dilinden ilk ayrılan dil Çuvaşça, ikinci ayrılan dil ise Yakutça olmuştur.
Eski Anadolu türkçesi kaça ayrılır?
Anadolu’daki siyasal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak Eski Anadolu Türkçesi üç döneme ayrılabilir: Selçuklu dönemi Türkçesi, Beylikler dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Doğu’nun Türkçesi nedir?
Doğu Türkçesi (Çağatayca), Timurlular döneminde, 14. yüzyıl sonu ile 15. yüzyılın ikinci yarısında Semerkant ve Herat merkezlerinde klasik edebiyat dili konumuna gelmiş, Alî Şîr Nevâyi zamanında ise ortak yazı dili olarak kullanılan bir edebi dildir.
Doğu Türkçesinin temsilcileri kimlerdir?
Doğu Türkçesi denildiğinde genellikle Karahanlılar, Harezmliler ve Çağataylılar dönemleri akla gelir.
Hangi şiveler doğu türkçesine aittir?
Çuvaşça, Yakutça ve Halakhça dışında Doğu Türkçesi aracılığıyla anlaşılan tek Türk lehçeleri. Bu, Türkçede Çuvaşça, Yakutça ve Halakhça için ayrı unsurlar olduğu anlamına gelir.
Doğu Türkçe bir kelime mi?
Doğu – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe toġu veya toġsuġ “doğum, özellikle gün doğumu” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil toġ-‘den Eski Türkçe eki +I(g) ile türetilmiştir.
Türkçenin yakın lehçeleri nelerdir?
Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe ülkelerinin ulusal dilleridir. Ayrıca bazı özerk Türk cumhuriyetlerinde ve Türk bölgelerinde resmi diller vardır: Çuvaşça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Tatarca, Başkurtça, Yakutça, Hakasça, Tuvanca, Altayca ve Çin’de Uygurca.