Acente nedir hukuk?
Acente, bayinin bağımsız vekil temsilcilerinden biridir. “Ticari temsilci, satış temsilcisi, satış elemanı veya şirket çalışanı gibi şirketle ilişkili yasal bir pozisyon olmaksızın…” ifadesinden, kanunun şu sonuca varabileceğini söyleyebiliriz.
Acentenin tüzel kişiliği var mı?
Gerçek veya tüzel kişi olarak acente, müşterinin talimatları ve çıkarları doğrultusunda acentelik faaliyetlerini ve işletmesini yürütmekle yasal olarak yükümlüdür. Sözleşme özgürlüğü ilkesi acentelik sözleşmeleri için de geçerlidir.
Acentenin temsil yetkisi nelerdir?
Bu kapsamda aracı, müvekkili adına koruyucu beyannameler düzenlemeye ve vermeye, müvekkili adına sözleşmeler akdetmeye, teslim edilen malların bedelini tahsil etmeye veya bedelini bizzat ödediği malları teslim almaya ve müvekkilini mahkemede temsil etmeye yetkilidir.
Acentenin sorumluluğu nedir?
Acentenin yetkileri kanunda listelenmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 105/1. maddesine göre, “acente, aracılık ettiği veya akdettiği sözleşmelerle ilgili olarak müvekkili adına ihtar, ihbar ve protesto gibi her türlü hukuken koruyucu beyanı yapmaya ve almaya yetkilidir.” Kanun metninden görülebileceği gibi, acentelerin geniş kapsamlı yetkileri vardır.
Acente hangi kanunda düzenlenir?
Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 102-123, acentelik, başlıca bağımsız ticaret yardımcısı, tacirin özellikle mal ve hizmetlerini geniş bir çevreye sunmak istediği zaman tercih edebileceği önemli bir seçenektir [3].
Acente nedir?
(Acente) herhangi bir kuruluşa bağlı olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak belirli bir yer ve bölgede bir şirket veya işletmenin işlerinde aracı olarak sürekli faaliyet gösteren ve bunları o şirket adına yürüten gerçek veya tüzel kişidir. Acentelik kelimesi daha çok konuşma dilinde kullanılır.
Acenteye dava açılabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu Md.
Acente tüzel kişi olabilir mi?
Acentelik faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerde aşağıdaki şartlar aranır. a) Merkezi Türkiye’de bulunan ve anonim veya limited şirket şeklinde kurulmuş olması. b) Asgari sermaye şartını sağlamış olması.
Acente kimleri temsil eder?
Kendilerini temsil etme yetkisi olmayan tüccarlara bağımlı çalışanlara da acente denir. Satış temsilcileri, ticari acenteler ve mobil ticari acenteler gibi serbest çalışan ticari asistanlara acente denir çünkü onları temsil etme yetkisine zaten sahiptirler.
Acentenin hakları nelerdir?
Kurumun hakları arasında ücret talep etme hakkı (TTK 113-116), ücrete konu işlemlere ilişkin muhasebe kayıtlarının ve banka hesap özetlerinin örneğini isteme hakkı (116/2), karşılanan olağanüstü giderlerin ödenmesini isteme hakkı (TTK 117), faiz talep etme hakkı (TTK 118) ve hapis hakkı (TTK 119) yer almaktadır.
Acentenin görevleri nelerdir?
Genel olarak acentelerin görevleri şunlardır: Müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek müşterilere ürün ve hizmetler hakkında bilgi ve tavsiyelerde bulunmak, müşteri memnuniyetini sağlamaktır.
Acente kimlere denir?
Bir acente, belirli bir ürünü veya hizmeti satmaya veya bir markayı temsil etmeye yetkili kişi veya kuruluştur. Bu yetki, acenteye temsil ettikleri şirket adına belirli işlemleri yürütme, hizmet sağlama ve müşteri ilişkilerini yönetme sorumluluğu verir.
Acente sözleşmesi nedir?
Buna göre acenteler, belirli bir bölge içerisinde bir ticari işletme vasıtasıyla akdedilen sözleşmelerde aracılık yapmayı veya acentelik sözleşmesi adı verilen bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme adına sözleşme akdetmeyi üstlenen bağımsız ticari vekillerdir.
Acentenin borçları nelerdir?
ACENTELİK BORÇLARI. 1-Müşterinin işlerini gözetme ve çıkarlarını koruma görevi. 2-Bildirim görevi. 3. Önleyici tedbirleri alma zorunluluğu. Ödeme borcu. Rekabet yasağı/rekabet yasağı maddesi ACENTELİK HAKLARI. 1-Ücret talep etme hakkı 2-Acenteye münhasır hak 3-Olağanüstü masraflar ve faiz talep etme hakkı 4-Hapis cezası hakkı17 Ekim 2023
Acente ne zaman hak kazanır?
Acentelik; Acentelik sözleşmesinin süresi içerisinde müşteri, kendisi ve üçüncü kişiler tarafından kendisi tarafından aracılık edilen veya kendisi adına akdedilen sözleşmelere dayanarak yapılan benzer işlemler için bir ücret almaya hak kazanır.
Acente kimlere denir?
Bir acente, belirli bir ürünü veya hizmeti satmaya veya bir markayı temsil etmeye yetkili kişi veya kuruluştur. Bu yetki, acenteye temsil ettikleri şirket adına belirli işlemleri yürütme, hizmet sağlama ve müşteri ilişkilerini yönetme sorumluluğu verir.
Acente görevleri nelerdir?
Genel olarak acentelerin görevleri şunlardır: Müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek müşterilere ürün ve hizmetler hakkında bilgi ve tavsiyelerde bulunmak, müşteri memnuniyetini sağlamaktır.
Acenteye dava açılır mı?
Türk Ticaret Kanunu Md.
Acente nasıl olunur?
Acentelik açmak isteyen herkesin SEGEM belgesine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca; Bankacılık ve sigortacılık alanında ön lisans dereceniz varsa 24 ay, bir bölümde dört yıllık dereceniz varsa 18 ay iş deneyimine sahip olmanız gerekmektedir. 4 yaşında. Bankacılık ve sigortacılık ve sigortacılık alanında lisans mezunları için iş deneyimi şartı aranmamaktadır.