Sadr ne demek TDK?
Sadr (sadir) göğüs anlamına gelse de, yüzyıllardır kullanılan bu ifade, “beden, vücut, insan sağlığı” hatta “kalp” anlamlarını da taşımaktadır. Yani Türkçede göğüs ve sadir vardır.
Samurkaş nedir?
“Uyku Meleği” dizisinde Samurkaş, zorlu bir hamilelik dönemi geçiren ve oğlunun gece ağlama krizlerine çözüm ararken uyku danışmanlığıyla tanışan bir anneyi konu alıyor.
Seyhan ne demek TDK?
Seyhan ismi Farsça/Arapça kökenli bir isimdir. Unisex bir isim olduğu için rengi hem pembe hem de mavidir. Seyhan ismi kasıtlı, güçlü veya kudretli anlamına gelir.
Dilhun ne demek TDK?
“Dilhun” kelimesinin anlamı: Farsça kökenli bir kelime olup, ağlayan ve çok üzülen kişiler için kullanılır.
Sadr Arapça ne demek?
sadr – Nişanyan Sözlüğü. ṣadr صَدْر, Arapça ṣdr kökünden gelir “1. göğüs, 2. (mecazi) bir şeyin başı, su kaynağı, meclisin baş köşesi.
Sadr nedir islamda?
Bu ifade, Peygamber’in göğsünün melekler tarafından açıldığını ve kalbinin üstün niteliklerle süslendiğini ifade eder. Sözlükte, “yarmak” anlamına gelen şakk ve “göğüs” anlamına gelen sadr kelimelerinin birleşimi, “göğsün yarılması” anlamına gelir.
Çerkez Özdenler kimin?
Çağdaş Türk edebiyatının hemen hemen bütün türlerinde eserler veren Ahmet Mithat (1844-1912); edebiyat alanında tiyatroya özel bir önem vermiştir. Yazdığı oyunlar arasında Çerkes Özdenleri (1884) en çok ilgi gören eseridir.
Çerkez Özdenler ne anlatıyor?
ÇERKEZ ÖZDENLER (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi’nin melodram türündeki oyunudur. 1884 yılında yayımlanan üç perdelik oyun, hüzünlü bir aşk hikayesi üzerinden Çerkes soylularının geleneklerini, yaşam biçimlerini ve namusun önemini anlatır.
Pariste bir Türk kimin eseri?
Ahmet Mithat EfendiParis’te Bir Türk / Yazar
Ceyhan ne demek?
Ceyhan, coğrafi bir isim olarak, Türkiye’nin güneyindeki bir akarsu olan Ceyhan Nehri’nden türetilen bir isimdir. Bu nedenle, doğal güzellik, canlılık ve bereket gibi anlamlar taşıyabilir. Ceyhan isminin diğer anlamları: Cennetin kapısı, cennete giden kapı, saf kökenli, köleliksiz.
Serhan ne demek?
Serhan ismi Farsça kökenlidir ve “ser” kelimesi “şef, birinci” anlamına gelir ve “han” kelimesi “hükümdar, lider” anlamına gelir. Bu nedenle “şef”, “en büyük hükümdar” veya “asilzade” anlamına gelir.
Züppe ne demek TDK?
TDK’ya göre Arapça kökenli olan dandik kelimesi şu anlama geliyor: Giyiminde, sözünde, dilinde ve düşüncesinde toplum tarafından gülünç ve çelişkili kabul edilen gösteriş ve aşırılıklara başvuran kişi.
Şorşor ne demek?
“Shorshor” genellikle başın etrafına sarılan ve eşarp gibi kullanılan uzun bir bez parçasını ifade eder. Bu kelime özellikle Anadolu’nun bazı bölgelerinde sıklıkla kullanılır. Örnek cümle: “Soğuk havalarda, atkınızı şorta sarabilirsiniz.”
Mecru ne demek?
1. Çizilmiş, çizilmiş. 2. Dilb. Arapça gramerine göre, harfin son harfi esre olup “ı, i” (kelime) şeklinde okunur; “Harf-i cerle mecrur.” “Doğası gereği zorunludur.”
Delek ne anlama gelir?
Tashi (Tibetçe: བཀྲ་ཤིས, Wylie: bkra shis, [tʂáɕi]) “uğurlu” anlamına gelir ve delek (Tibetçe: བདེ་ལེགས, Wylie: bde legs, [tèle], ayrıca deleg veya deleh olarak da çevrilir) “iyi” veya “iyi” anlamına gelir.
Sadr anlamı ne demek?
Sadr, tam anlamıyla “bir şeyin başlangıcı veya başı”, “göğüs”, “ön”, “kalp” anlamına gelir. Ayrıca TDK sözlüğünde benzer ifadeler vardır. Sadr, özellikle tasavvufta yankılanan bir kavramdır.
Sadr bölgesi nedir?
Sadr bölgesi (ayrıca IC 1318 veya Gama Cygni Bulutsusu olarak da bilinir), Kuğu’nun haçının merkezindeki Sadr’ı (γ Cygni) çevreleyen dağınık emisyon bulutsusudur. Sadr bölgesi çevreleyen bulutsulardan biridir; diğerleri Kelebek Bulutsusu ve Hilal Bulutsusu’nu içerir. Sadr bölgesi (ayrıca IC 1318 veya Gama Cygni Bulutsusu olarak da bilinir), Kuğu’nun haçının merkezindeki Sadr’ı (γ Cygni) çevreleyen dağınık emisyon bulutsusudur. Sadr bölgesi çevreleyen bulutsulardan biridir; diğerleri Kelebek Bulutsusu ve Hilal Bulutsusu’nu içerir.
Sadir ne demek Arapça?
Arapçadan dilimize giren Sadır kelimesi “sudur” kelimesinden türemiştir. “Emanation” kelimesi “ortaya çıkmak”, “tezahür etmek”, “ortaya çıkmak” anlamına gelirken, “sadır” kelimesi “ışıldamak”, “ortaya çıkmak”, “görünür olmak” anlamına gelir.
Sadır ne demek tasavvufta?
Tasavvufta ilahi bilginin kaynağı olan kalbin yedi mertebesinden biri. Tüm hakları saklıdır.